Ensitreffit Alttarilla: Tommi ja yrittäjyys

Ensitreffit Alttarilla: Tommi ja yrittäjyys

Kaksi tunnetta: Oma varmuus ja jännitys. Tämä voi olla parasta, mitä minulle on koskaan sattunut. Paljon tuntemattomia mahdollisuuksia. Toisaalta tässä touhussa voi sattua sekä itseen että muihin. On mahdollista romuttaa paljon. Mutta vahvimpana kuitenkin tämä: Ilman riskiä ei voi voittaa!

Hyvä yhtiökumppani

Tavallisesti yhtiökumppani valitaan tarkalla seulalla ja hän on entuudestaan tuttu ennen laillisesti sitovien sopimusten tekemistä. Muunlaisiakin malleja on kehitetty: Sokkotreffejä, tuttujen suosituksia, etsimistä helpottavia nettipalveluja, kauppoja ja jopa TV-ohjelmia.

Lähtötilanteesta ja yhtiökumppanien määrästä riippumatta yhteisen laivan ohjaamiseen karikkoisilla vesillä tarvitaan joitakin peruspalikoita, joista tässä mielestäni tärkeimpiä:

  • Arvot, jotka kaikki osapuolet voivat allekirjoittaa
  • Intohimo yhteistä tekemistä kohtaan
  • Rehellisyys ja hyvä tahto
  • Virheistä oppiminen
  • Avoin puhuminen
  • Yhteinen näkemys suunnasta
  • Hauskuuden ja rentouden säilyttäminen

Juhlallisuudet ja arki

Kaikki alkaa juhlallisesti. Alussa on yleensä konkreettiset juhlat tai vähintäänkin kilistelyä ystävien kanssa. Ollaan täynnä intoa, unelmia ja hymyä. On uskoa ja kepeitä askelia. Kunnes iskee arki. Ja sitähän elämä pääasiassa on. Arkea. 

Siinä pitää luovia kaikenlaisen kanssa. Tulee yllättäviä tilanteita. Iloja ja suruja jaettavaksi. On pakko tehdä tylsiäkin juttuja, mutta onneksi ne ovat usein hyvässä seurassa vähemmän tylsiä. Oikein hyvällä tuurilla toisen tylsä juttu, kuten vaikkapa yhteisen budjetin excelöinti tai lounasravintolan valinta, onkin toisen innostuksen aihe. Täytyy löytää yhteinen tapa tehdä ja käsitellä asioita. 

Sammakot

Puhun välillä aika suoraan. Siitä on sekä hyötyä että haittaa. Suoruus voi parhaimmillaan osoittaa tervettä itsevarmuutta, huonoimmillaan suoranaista moukkamaisuutta. Päästänkö tärkeässä tapaamisessa myrkyllisen sammakon suustani ja sopimus kaatuu kouristellen niille sijoilleen? Sammakoita on pieniä ja isoja. Usein ne pienet, nopeat ja värikkäät ovat vaarallisimpia. 

Miten henkilökohtaisista ja omaan olemiseen vaikuttavista asioista pitäisi viestiä? Täytyy kyetä tunnustelemaan ihmisiä ympärillään: Milloin he ovat valmiita ottamaan asioita vastaan?

Valta ja vastuu

Meillä kaikilla on vastuu itsemme lisäksi ympäristöstämme. Siihen kuuluu niin lähipiiri, oma paikkakunta, yhteiskunta kuin koko planeetta ja muut sitä asuttavat oliot. Se, jolla on valta, on myös vastuu. Yrittäjällä on paljon molempia.  Myös vapautta. 

Yhtiökumppanin kanssa on voitavat luottaa siihen, että hän on vastuullinen vallankäyttäjä, joka kantaa oman vastuuna: Ei väärinkäytä valtaansa. Myöntää virheensä reilusti ja antaa tarpeeksi vapauksia.

Helpommin sanottu kuin tehty itse kullekin.

Täysipäiväinen yrittäjyys onkin yllättävän monella tavalla samanlaista kuin naimisiin meneminen Ensitreffit Alttarilla -ohjelmassa: Tuntemattomaan ja jännittävään tulevaisuuteen hyppäämistä toivoa täynnä.